Professionals over Scheiden zonder schade

Foto - 6:4 verhouding vaderkind oranje
Wat zeggen hulpverleners? 

Iedereen die met kinderen en ouders werkt komt ook gezinnen tegen die gaan scheiden. Welke tips vinden hulpverleners relevant voor hun werk? 

Lees verder


  Stel de kinderen voorop

 

Wat ik zelf in mijn werk belangrijk vind: dat de ene ouder toestaat aan de ander om volwaardig ouder te zijn. Komen tot afspraken en wijzen op belang van het kind hierin voorop. En als één van beiden zich daar niet aan houdt, dan wijs ik hen daarop.

Harmien de Wit, gezinscoach

Foto - 6:4 verhouding

Soms zijn de gesprekken over scheiden heftig en ingewikkeld. Dan is het fijn om zo’n boekje mee te kunnen geven. Dat maakt dat het allemaal toch wat opgewekter eindigt.
Lilian Bartels, Jeugd&Gezin Gooi- en Vechtstreek

 Zoek hulp

'Voor mij is de tip: zoek hulp - bij je eigen netwerk of daarbuiten - heel belangrijk. In mijn werk zie ik dat ouders te vaak alleen proberen om alle ballen hoog te houden. Maar juist dan kan een veilige plek in een ander gezin zo welkom zijn. Zeker als de kinderen bij één ouder wonen en de andere ouder nauwelijks tot geen rol wil vervullen. En dat geeft je als ouder juist extra veerkracht op de momenten dat ze bij jou zijn.'


Gonda Hanskam, Coordinator Buurtgezinnen.nl in Amsterdam Noord

 

 

 Zoek lotgenoten 

'Ouders hebben veel aan ervaringen van anderen! Daarom organiseren we regelmatig bijeenkomsten waarin ouders elkaars verhalen kunnen horen.'


Silvia van Mameren, Gezinswerker Buurtteam De Meern

 Wees vindbaar

Als professional wil je dat ouders je raadplegen of vragen om hulp. De praktijk is anders, zo blijkt ook uit de verhalen van ouders zelf. Dus hoe zorg je ervoor dat ouders niet zelf de eerste stap hoeven te zetten? Soms lukt dat bij ons door de hulp aan de kinderen centraal te stellen. Ook belangrijk: zelf pro-actief het lijntje leggen en de uitnodiging doen. Zodat ouders je makkelijker weten te vinden.

 

Annemarie Dam, Preventiemakelaar GGD Lelystad

Foto - 6:4 verhouding COPY

Professionals aan het woord

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...